Prawdziwe grillowanie wymaga wykorzystania węgla drzewnego? Tradycyjne? Tak. Prawdziwe? Niekoniecznie. Grille gazowe są obecnie w stanie zapewnić nam efekty znacznie lepsze od tego, co można uzyskać za pomocą tradycyjnego grilla.

Grille gazowe są lepsze

Taka teza może budzić zdziwienie, ale jest jak najbardziej prawdziwa. Związane jest to przede wszystkim z warunkami pracy. Na grillu gazowym nie trzeba się martwic o to, że żar będzie nierównomierny, przez co jakość gotowania będzie ograniczona lub nierówna. Na grillu gazowym ustawiamy odpowiednie wartości i takie grille będą się ich trzymały. Co więcej, kapiące na węgle elementy jedzenia powodują, że dochodzi do spalania się substancji organicznych, przede wszystkim tłuszczów, co prowadzi do powstania substancji karcinogennych. Są one szkodliwe i chociaż nie wywołują natychmiastowej reakcji negatywnej organizmu, z czasem będą się w ciele kumulować i mogą być dla nas szkodliwe. Grille gazowe są wolne od wszelkich uciążliwości, które dotyczą grilli z węglem drzewnym.

Kategorie: Blog